browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Olden, zondag 14 juni 2015

Posted by on 14 juni 2015

Zondag 14 juni 2015

Plaats: Camping Gryta in Olden.
http://gryta.no/language/nl/

Donderdag 11 juni zijn wij `s morgens vertrokken van Camping Preikestolen in Jorpeland. Wij hadden het voornemen om de RyFylke toeristische route te gaan rijden. Nadat wij bij Sand met de boot waren overgestoken richting Sauda was de weg iets voorbij Sauda afgesloten. Tja we hadden wel een keer een bord zien staan met een vage tekst wegstuk van plaats > naar plaats X afgesloten! Op een gegeven moment heb ik onze Benz aan de kant geparkeerd en heb een bewoner gevraagd of wij deze route konden afrijden en oeps dat bleek niet het geval. Oorzaak, sneeuw heel veel sneeuw op de route tussen Breiborg en Roldal. Alternatief nee! Er was maar één alternatief/mogelijkheid en dat was terug en met de boot weer over naar Sand en dan de doorgaande weg pakken naar Roldal! een schrale troost het was een donders mooie route en van de andere kant afgereden heb je toch weer een nieuw uitzicht hahahah.

Eenmaal aangekomen in Sand was het ook tijd om een plekkie te zoeken voor de overnachting. Bij het haventje stonden twee Campers en hebben onze Benz ernaast geparkeerd.

We raken al snel aan de praat met onze vriendelijke nieuwe buren. Komen van ver, uit Australië! Mooie verhalen kregen wij ter oor. Zijn inmiddels 3 jaar op pad en hebben hun huis onlangs wederom voor twee jaar verhuurd. Hebben hun nieuwe VW Crafter Camper naar Amerika (Los Angeles) verscheept, van west naar Oost getrokken en vervolgens een verscheping richting Southampton. Van daaruit zijn ze naar Spanje afgereisd en zijn tot voor kort richting het noorden getrokken en staan nu dus in Sand. Zij trekken door naar de Noordkaap en gaan vanuit daaruit via Finland, Zweden en overige Oostbloklanden verder hun reis voortzetten.

Vrijdag morgen hebben wij onze route richting Roldal ingezet. Ons doel is om Bergen vandaag te bezoeken. Het merendeel van het jaar regent het hier maar de berichten qua weer zijn goed, droog zeg maar. Regelmatig steken wij de fjorden over met een boot, kosten rondom 11 euro per oversteek. Prijs wordt berekend per meter en onze Benz is 6 meter. We gaan met de boot over van Utne naar Kvandal dat gelegen is aan de Hardanger Fjord. We rijden strak langs deze Fjord richting Norheimsund, een schitterende weg. Bij Norheimsund gaan we weer door de bergen. Rond 16.00 uur rijden we de stad Bergen in en heb mijn TomTom op centrum ingesteld. Niet verkeerd gegokt, we vinden al snel een open parkeerplaats in het hart van Bergen en daar ben ik wel blij mee. We lopen het centrum en haven in waar de bekende mooie gekleurde houten huisjes staan. Er liggen trouwens ook een aantal Cruise schepen in de haven.

Wij hebben daar lekker gegeten, Zalm. Er stond trouwen ook Whale op de kaart, walvisvlees. Nadat we Bergen in een notendop hebben bekeken vervolgen wij onze route richting Voss.

Halverwege Voss slaan we wij van de doorgaande weg af. Ik heb een mooie binnendoor weg gezien op de kaart……….. Direct nadat wij van de doorgaande weg zijn afgeslagen is het behoorlijk klimmen en rijden via een zeer smalle bergweg naar boven. Gelukkig komen we geen tegenliggers tegen want passeren gaat hier niet. We rijden al snel in de sneeuw en besluiten om boven in de bergen aan een snelstromende rivier te overnachten, een A-lokatie!

Zaterdag 13 juni rijden we via Voss naar Flam waar we onze Benz parkeren en wij aan boord gaan van een Fjord boot. Deze zit helemaal vol. Internationaal gezelschap, veel Chinezen of Jappanners en Amerikanen. Deze boort voert ons over een stuk SogjeFjord naar Gudvangen. Een aanrader.

Twee uur varen en met de bus terug naar Flam. In Flam hebben we gegeten en zijn rond de klok van half acht `s avonds weggereden richting Laerdal. Niet via de doorgaande weg maar via de mooie weg. Smal en stijl naar boven door de bergen. We rijden inderdaad van Aurland stijl naar boven en kijken vervolgens een eind verderop bovenop de Fjord, Subliem. We rijden al weer snel de sneeuw in. De weg is nog maart kort geleden open/sneeuwvrij gemaakt. De sneeuw ligt hier nog meters hoog langs de weg. We besluiten door te rijden naar beneden en parkeren onze Benz aan een Fjord in Laerdal. We komen hier rond 21.30 uur aan. Oja het wordt hier trouwens bijna niet donker. Om 00.30 uur is het nog steeds licht daarna weet ik niet want dan is bij mij het licht uit hahaha.

Zondag 14 juni rijden we via Sogndal (even LPG tanken, want is hier in Noorwegen beperkt verkrijgbaar) langs de SogneFjord, Hella en dan naar boven door de sneeuw richting Moskog. Ook deze weg is kort geleden open gegaan ivm sneeuw. Vanuit Moskog rijden wij naar ons einddoel van vandaag naar Olden. Daar ligt de bekende Briksdalbreen Gletscher, een zijarm van de Jostedalbreen Gletscher.
Jostedalbreen Gletscher is de grootste Gletscher op het vaste land van Europa!

Op dit moment 23.32 uur is het nog hartstikke licht en begint het iets te regenen. Het is een groot plezier om op deze weggetjes van alle uitzichten van landschap, fjorden en watervallen te mogen rijden. Er rijden hier ontzettend veel Campers rond, Noren zelf maar ook veel Duitsers, Zwitsers, Nederlanders en Belgen. Ook Chinezen zie je hier rond crossen in Campers.

Wordt vervolgd!
IMG_1024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *