browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Larvik, woensdag 24 juni 2015!

Posted by on 24 juni 2015

Woensdag 24 juni 2015

Eergisteren, maandag 22 juni zijn wij vanaf het mooie uitzichtspunt (een soort balkon zeg maar) boven Oslo, skischans Holmenkollen eerst naar het centrum van Oslo gereden en hebben onze Camper in het hart van Oslo geparkeerd vlakbij het Koninklijk Paleis.

Vervolgens lopen wij door het centrum richting de boulevard waar ook het Alfred Nobel Peace Center is gevestigd.
Inmiddels hangt er een beste onweersbui boven Oslo en het duurt niet lang en het water komt met bakken naar beneden. Komt dat ff mooi uit want laten we nu net langs het Hard Rock Café van Oslo lopen. We lopen hier naar binnen en bestellen een bak cappuccino en das geen straf! De onweersbui is snel voorbij en het zonnetje staat alweer stanby!

Op naar de Camper want onze parkeertijd zit er alweer bijna op.

Onderweg komen wij iets voorbij Kongsberg in Saggrendra borden tegen langs de weg “Zilvergroeve”. Wij volgen de borden en komen al snel uit bij een voormalige zilvermijn. Voor de zilvermijn staan een aantal Campers en besluiten wij onze Benz ernaast te zetten. Mooie plek!

Even later lopen wij naar de ingang van deze Zilvermijn om te onderzoeken wat hier zoal te bekijken is. Rondleidingen….. maar helaas het is nu rond de klok van 15.00 uur en er starten vanaf nu geen rondleidingen meer. Maar dat maakt niet uit want het is hier mooi om te overnachten dus besluiten wij morgenvroeg (dinsdag) om 10.00 uur deel te nemen aan een rondleiding in de mijn.

Op dit moment is het weer schitterend. Voor ons loopt een stromende rivier die mij heeft uitgenodigd om een duik te nemen. Jeehhh wat was dat lekker en de temperatuur van het water viel mij niet tegen. Het Meer van Geneve was onlangs een stukkie kouder.

Dinsdagmorgen lopen we naar de ingang van de Zilvermijn. Het is al behoorlijk druk en het treintje waarmee we de berg in rijden zit nagenoeg vol. We rijden ongeveer 2 km horizontaal de mijn in. De hoofdschacht in deze mijn/berg is ongeveer 1700 mtr diep. We krijgen met name tekst en uitleg over de techniek & machines die zich nog steeds in deze mijn bevinden. Al geruime tijd is deze mijn al niet meer operationeel en is een soort van museum geworden. Op de vraag van Ineke aan de gids is deze mijn gesloten omdat er geen zilver meer in zit was het antwoord nee. Er is naar alle waarschijnlijkheid op dit moment nog maar 1/10 deel gedolven.
http://norsk-bergverksmuseum.no/historie/

Iets verderop ligt Kongsberg en blijkt een bekende mijnplaats bij de Duitsers. Op X moment woonden hier in Kongsberg meer Duitsers dan Noren. In de mijn die wij bezochten kon je het zilver mooi zien zitten en kregen we een goede uitleg hoe het delven van het zilver in het verleden in zijn werk ging. In deze mijn zit het zilver echt in het steen terwijl in de mijn in Kongsberg zelf het zilver veelal in open/holle ruimtes als een soort stalagmieten hangt. Het grootste stuk zilver welke zij ooit in Kongsberg gedolven hebben was een klont van ongeveer 700 kg. Al met al een schitterende onverwachte stop in Saggrenda! We vervolgen dinsdag 23 juni onze route richting het Telemarkkanaal en eindigen dinsdagmiddag in Hog vlakbij Lunde in de omgeving van Ulefoss. Wij overnachten hier op een Camperplaats strak naast de sluis van Hog aan het Telemarkkanaal. Het Telemarkkanaal loopt van Dalen naar Skien en heeft 18 sluizen en is 105 km lang en heeft een hoogteverschil van 72 meter. De grootste sluis is in Vrangfoss met vijf kamers en een hoogteverschil van 23 meter. Zie foto`s.

Woensdag 24 juni rijden wij via Ulefoss naar Vrangfoss en zien daar hoe de schepen via vijf kamers in de sluis naar boven worden getransporteerd! Geweldig om te zien. En hard werken voor die brugwachters want alles gaat nog ouderwets met de hand.

Tja het klokje tikt snel door en inmiddels is het een uurtje of twee en zitten nog zo’n 70 km van Larvik waar wij morgenvroeg de boot naar Hirthals/Denemarken nemen.

We vervolgens onze weg en rijden door naar Larvik en besluiten de Camper achter het station te parkeren voor de nacht. Hier zij 3 vrije Camperplekken die nu inmiddels bezet zijn.
Je staat hier mooi, zicht op zee en hebben ook nog eens Free Wifi te pakken.

Morgenvroeg met 5 minuten bij de boot:))

De laatste dagen van onze reis waren niet zo ingepland maar is op ons pad, ter ore gekomen bij Alie & Hans in Hov. Zo zie je maar…………
DSCN9586
Foto:
Sluis met 5 kamers in Vrangfoss

One Response to Larvik, woensdag 24 juni 2015!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *