browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

8e Update (20 sept) Reisverslag Balkan 2015

Posted by on 20 september 2015

 

Dag 21: Vrijdag 18 september 2015 (Lavadh > Mesopotam, 72 km):
Waterbron “het blauwe oog”, Syri i Kaltër in Mesopotam:

SYRI i KALTER IN ALBANIË

WATERBRON SYRI i KALTER IN ALBANIË

Vanmorgen voor vertrek nog een leuk praatje met het oude baasje van deze Camping Moskato.
Een erg behulpzame en vriendelijke man. Het baasje was vroeger vaak in NL geweest, had op een schip gevaren zodoende.
Hij vroeg waar onze reis heen leidde. We kregen een aantal tips van hem mee. Eén van die tips was om zeker niet met de pont over te varen van Ksamil richting Igoumenitsa (Griekenland). Onze Camper zou te groot/zwaar zijn, voertuigen van max 2.5 ton was verantwoord, zwaarder niet. Vijf jaar geleden deed zich hier een ongeval voor, vlot op z`n kant ofzo. Dat maakt mij wel nieuwsgierig, kom ik later op terug!!

Maar goed we hebben hier lekker gestaan/overnacht en na het praatje met deze vriendelijke Albanees zijn we naar een schitterende oase gereden, Syri i Kaltër: Locatie: N 39°55’27 / E 20°11’33

Syri i Kaltër is een zoetwaterbron die onderuit een gebergte komt.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Syri_i_Kalt%C3%ABr
Deze bron wordt “Het blauwe oog” genoemd en dat is goed te zien op de foto`s. Het water komt met grof geweld en dus met bakken tegelijk uit de grond en dat gaat 24 uur per dag, 7 dgn in de week door. Onvoorstelbaar!

De bron Syri i Kaltër ligt ongeveer 20 km ten oosten van het bekende Albanese badplaats Sarande helemaal in het zuiden van Albanië. Deze locatie is diep verscholen in een onherbergzaam gebied. Als je deze informatie niet hebt dan is deze locatie niet te vinden.

Wij maken gebruik van een WOMO boek, een Duits camper (womo=wohnmobil) info boek. Heb een aantal foto`s bijgevoegd van dit boekie om te laten zien hoe dit eruit ziet. Het laatste stuk van de route (2 km) naar Syri i Kalter loopt via een goed te berijden grindweg.

Na een warme rit, tis hier vandaag rond de 35 graden tijd om kennis te maken met het glasheldere water, ijs en ijs koud………….! Whauwwww wat was dat water koud zeg en dat zeg ik niet snel, rond de 10 à 12 graden. Zit je dus niet lang in.

Het is een toeristische locatie en er waren doorlopend diverse toeristen met Oostblok accenten. Ook zij komen hier een kijkje nemen bij deze geweldige plek en de meesten onder hun deden het water ook even uittesten.

Het was hier zo mooi dat we besloten hebben om hier de nacht door te brengen. We staan hier niet alleen, naast ons staan Zwitsers met een 4wheel drive die hier ook hebben overnacht. Wat een bak hadden die Zwitsers zeg, geweldig (zie foto`s). Opbouw ging hydrolisch naar boven.

SYRI i KALTËR

SYRI i KALTËR

We zaten hier lekker onder een hoge boom strak naast de camper en dat hebben af en toe afgewisseld met een frisse duik, dus vandaag geen last van de hitte.

`s Avonds lekker op het buitengasstel gekookt.

SYRI i KALTËR

SYRI i KALTËR

Het is hier trouwens rond 19.30 uur donker en dat betekende dus op deze plek in de middle of nowhere pikkedonker!
Er zijn hier wel 2 restaurantjes maar die zijn alleen overdag geopend.

Terwijl ik dit verslag (vrijdag 21.30 uur) schrijf stroomt het bronwater in het riviertje naast ons gewoon door, mooi geluid.

Dag 22: Zaterdag 19 september 2015 (Mesopotam > Ksamil, 43 km):
Sarande & stranddag in Ksamil:
Het was hier (Syri i Kaltër) in de bergen aan de stromende rivier vannacht lekker koel. Tis dat er nog een 4wheel drive bleef staan anders waren we hier niet blijven overnachten. We stonden hier echt in de bush bush, geweldig maar als er iets aan de hand is sta je dus wel alleen.

Vandaag ging de reis naar Sarande, de badplaats van Albanië. Voor ons niet zo spannend maar het is wel een stad die voor Albanese begrippen een hoger toeristisch gehalte heeft.

Mooie boulevard en winkeltjes te kust en te keur. NL`ers kom je hier niet of nauwelijks tegen. Enkele verdwaalde Duitsers, Fransen, Oostenrijkers en Zwitsers maar veelal Grieken, Serviërs, Macedoniers en Kosovaren.

Nadat we Sarande hebben bekeken zijn we snel doorgereden naar Ksamil. Er waren daar een aantal campings maar hebben besloten om die te vermijden. Iets voor Ksamil zijn we rechtsaf geslagen richting het Beach Gjiri i Hartes. Locatie: N 39°47’31 / E 20°00’11.
Geweldig hier. Kosten 0,- euro.

OVERNACHTING EN STRANDDAG GJIRI I HARTES BEACH IN KSAMIL/ALBANIË

OVERNACHTING EN STRANDDAG GJIRI I HARTES BEACH IN KSAMIL/ALBANIË

Bij aankomst stond er al een Oostenrijkse Camperaar. Tegen de avond kwam daar nog een Duitser bij.
Deze avond was tot tegenstelling tot afgelopen nacht bij het blauwe oog, Syri i Kaltër erg heet.Het was vandaag 35 graden en `s avonds was het in de Camper nog 30 graden. Kortom, vannacht bleven alle ramen en dakluiken maximaal openstaan.

Dag 23: Zondag 20 september 2015 (Ksamil > Parga 129 km):
Ksamil > Parga:
Vanmorgen zijn we na het ontbijt eerst nog een stukje zuidelijker gereden (9 km), Butrint!
Hier vaart het pontje en er is ook een archeologisch site.

Ik was benieuwd naar dat  gevaarlijke pontje, zeg maar vlot! Bij aankomst vond ik het op zich nog wel meevallen, tuurlijk in NL zou dit per direct verboden worden.
Twee jaar geleden zijn we ook dit soort primitieve pontjes/vlotten tegen gekomen in Roemenië. Daar kan Cornelis van alles over vertellen denk ik……!

VLOT BIJ BUTRINT / ALBANIË

VLOT BIJ BUTRINT / ALBANIË

Ineke vond hier overvaren maar niets, levensgevaarlijk dus zijn wij omgedraaid en hebben een stukje omgereden om vervolgens de meest zuidelijke route te volgen richting grensovergang Qafe Bot: Albanië- Griekenland.

Op onze ANWB kaart leek het een doorgaande route en dat was het ook maar in Albanië ben je nooit verzekerd van een strakke asfaltweg…duzssssss!! je voelt hem al aankomen!
De Benz was er niet blij mee en wij kregen het nog warmer dan de temperatuurmeter al aangaf.

De geasfalteerde weg werd op X moment een Off Road weg.

OFF ROAD

OFF ROAD

En of het niet genoeg was liep die weg op X moment ook nog steil omhoog. Oeps dat werd dus terug naar de eerste versnelling.
Vorsicht!!!!

Achteraf lach je erom.
Het was een hele mooie route maar op een gegeven moment denk je waar leidt dit naar toe?

Vlak voor de grens zijn wij het laatste plaatsje in Albanië, Konispol gepasseerd en naderen de Albanese/Griekse grensovergang Qafe Bot, gelegen in de uitgestrekte/onherbergzame bergen.
Het is geen grote doorgaande Transit grensovergang.


De Douniers keken bij aankomst naar ons kenteken en met een wel goedkeurende lach op hun gezicht en uitspraak : “Hollandese”.
Zoals verwacht even de paspoorten en groene kaart afgeven. Effe checkuh in hun computer systeem en na terugontvangst papieren werd ons vriendelijk door de Albanezen een goede reis toegewenst. Och dat zijn toch ook weer leuke momenten.

Al snel veranderd het landschap in Griekenland ten opzichte van Albanië. Ik bedoel hiermee vuilnis /troep langs de weg. In Albanië zie je overal vuilnis langs de weg. Langs de Albanese Rivièra wat minder dan elders.
Nadat we de havenplaats Igoumenitsa voorbij rijden zien we deze keer geen vluchtelingen rondlopen. De laatste keer dat wij hier rond reden (2011) was dit wel even iets anders.
Vorig jaar in zuidelijker gelegen plaats Patras liepen ze vlak voor ons op het haventerrein achter de douane. Blijkbaar is de vluchtroute op dit moment gewijzigd en loopt ie meer oostelijk, blijkbaar via Servië > Hongarije.

Wij zijn vandaag doorgereden tot vlak voor het Griekse toeristische badplaatsje Parga.
Vlak boven Parga ligt een soort van Blue Lagoon strandje waar wij een tweetal keer eerder zijn geweest. Als je dit niet weet is het niet te vinden. Ongeveer 4 km van de doorgaande weg. Deze locatie is niet aan te raden voor Campers boven de 8 mtr. Het is namelijk een weg die behoorlijk via haarspeldbochten en slecht wegdek naar beneden loopt.
In het WOMO boek staat dit beschreven: Sarakiniko Beach: Locatie: N 39°17’11 / E 20°20’23

SARAKINIKO BEACH BIJ PARGA

SARAKINIKO BEACH BIJ PARGA

Bij aankomst op dit strand blijkt dat we de Benz geen plekje kunnen geven.
Maar direct na aankomst worden we verwelkomt door een Griekse oudere man, het blijkt de eigenaar van een taverne en een appartementen complexje hier op dit strandje. Hij biedt ons een gratis plekje aan op zijn terrein. Attent toch!
Ik geef aan dat we graag aan zee willen staan en even afwachten tot er een plekje vrij is. Hij bood wederom aan “zet je Camper maar zolang bij mij op terrein, geen probleem”. Hij wees ons gelijk waar wij drinkwater konden tanken als we daar belangstelling voor hadden. Tjonge tjonge wat een gastvrijheid. Maar goed dat mag ook wel, wij als NL`ers hebben al genoeg gedoneerd aan de Grieken toch, en nog….. Nee zonder gekheid dit was een hele beste kerel. Ik nam zijn aanbod aan en zei we laten even onze schoonwatertank vollopen en zetten de Benz hier op het terrein tot er een vrije plaats op het strand is. Daarna komen we een drankje bij je kopen.
Zo gezegd zo gedaan.

Op dit moment 22.00 uur NL tijd (hier 23.00 uur) is het dikke onweer. Zojuist de Benz iets verder van het strand afgezet.

SARAKINIKO BEACH BIJ PARGA

SARAKINIKO BEACH BIJ PARGA

Beste golven en het water komt behoorlijk hoog.

Morgenvroeg met de Piaggio naar Parga zelf.
http://www.angelfire.com/super2/greece/parganl.html

Via bovenstaand menu “Foto`s Balkan 2015” > deel 5 kun je de bijbehorende foto`s bekijken!
Succes.

Wordt vervolgd…

 

4 Responses to 8e Update (20 sept) Reisverslag Balkan 2015

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *