browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

2e Update (6 sept) Reisverslag Balkan 2015

Posted by on 6 september 2015

Dag 06: Donderdag 3 september 2015 (Rustdag KRK, 0 km)
Vrbnik & Baska:
Het wordt vandaag weer een zonnige zon, rond 30 graden. Kortom mooi weer om er met de motorscooter op uit te gaan om het eiland KRK te verkennen!

We hebben twee plaatsen die we vandaag gaan bezoeken, Vrbnik en Baska!
Vrbnik is een oud authentiek plaatsje gelegen op een rots aan zee en Baska heeft een schitterend strand (1800 mtr) van zand en heel fijn kiezelsteen. Vrbnik ligt ongeveer 11 km van onze camping in KRK. Het is hier behoorlijk heuvelachtig en wegen met een helling percentage van 9% kom je tegen. Vrbnik is een nog behoorlijk in originele staat d.w.z. er staan ook nog diverse oude gebouwen leeg met veel achterstallig onderhoud. Het is een sfeervol mooi oud stadje en zeker de moeite waard om te bekijken.

Rond de middag rijden we richting Baska, vanaf Vrbnik een kleine 20 km rijden. Dit is een schitterende weg die via een beste helling uiteindelijk over een bergrug loopt waar je een geweldig uitzicht hebt over het eiland KRK. Baska ligt in een baai en ligt daardoor mooi beschut. Bij aankomst rijden we over de boulevard van Baska, die zo’n 1800 mtr lang is en parkeren onze Piaggio. We vinden ondanks de drukte al snel een vrije plek om onze handdoeken neer te leggen. Baska heeft een leuke boulevard met veel eettentjes en winkeltjes. Wij hebben hier gegeten en het was op z’n Oostenrijks. Een schnitzel die over de uiteinden van het bord hing hahah. Het water is hier echt glashelder en ook ideaal voor kinderen omdat je gemakkelijk het water inloopt via heel/heel fijn grind). Voor lekker zwemmen is Baska een echte aanrader! In Biaska was voorheen ook een ferryboot die het eiland KRK verbond met het vaste land van Kroatië maar is opgeheven.
Eind van de middag zijn we teruggereden naar het stadje KRK om dit nog bij daglicht te bekijken. Het was tot tegenstelling van gisteravond niet sfeervol en druk en terrasjes waren nog redelijk verlaten.

Dag 07: Vrijdag 4 september 2015 (KRK > Sveti Petar na Moru, 256 km)
Zadar & Pag:

In de vroege onweer en het begint te regenen. Rond de klok van 8 uur is het droog, het zonnetje komt erbij en wordt het al weer snel warm. Wij trekken vandaag verder langs de Adriatische kust richting Zadar.
Tijdens onze vorige Griekenland terugreis zijn we Zadar voorbij gereden dus nu een nieuwe ronde met nieuwe kansen.

De kusstrookweg ter hoogte van KRK naar Dubrovnik heeft een lengte van zo`n 500 km en dat is alleen maar via mooie slingerwegen vaak iets hoger gelegen langs de kust. Vindt het zelf een van de mooiste kustwegen van Europa die wij tot op heden hebben gereden.

Ter hoogte van Prizna (vasteland) ten oosten van het eiland Pag heb je een bijzonder mooi uitzicht op het eiland Pag! Een kale rotsachtige verschijning, heel apart. We besluiten van onze doorgaande route langs de kusstrook af te wijken en rijden via een kronkelachtige weg naar beneden richting Prizna gelegen strak aan de kusstrook. Via een ferryboot van Jadrolinija varen we over naar het eiland Pag. Kosten enkele reis: 192 Kuna voor een camper incl. 2 personen tot 7 meter, omgerekend een goede 30 euro.
Bij het verlaten van de ferryboot zien we dat de bodem van Pag bestaat uit wit/geelachtig gesteente, super mooi om te zien.

Halverwege het eiland stoppen we bij de hoofdplaats van dit eiland, plaatsje Pag. Niet groot maar wel sfeervol en mooi gelegen. En ja hoor de onweer achtervolgt ons en de eerste klappen vallen tijdens ons bezoek aan een eettent. De bediening weet geen raad om alle klanten naar binnen te krijgen. Er ontstaat grote hectiek bij de bediening, de grote terrasschermen moeten ala minuut ingedraaid worden i.v.m. het weer. We vluchten naar binnen maar die ruimte blijkt al snel niet al te groot en schuiven wij vervolgens aan bij een aantal Duitse toeristen, ook leuk toch! Nadat we onze spaghetti hebben genuttigd is het onweer inmiddels alweer voorbij getrokken. Het zonnetje staat weer hoog aan de hemel en de temperatuur meter slaat weer zomers uit.

Vlak voor Zadar (16 km) rijden we het stadje Nin in. Vlak voor Nin stoppen we bij een zoutfabriekje. Hier zie je uitgestrekte velden/bassins met water waar het zout wordt gewonnen. We lopen even het winkeltje in bij deze fabriek, altijd leuk. Je ziet hier d.m.v. grote posters op welke wijze het zout in de loop van de tijd werd/wordt gewonnen. Tevens wordt in het fabriekswinkeltje allerlei artikelen gerelateerd aan gewonnen zout verkocht. Onze tas blijft wonderbaarlijk leeg deze keer hahaha. Nog een kleine 16 km naar het centrum van Zadar. We parkeren onze Benz in het hart van Zadar. We kijken onze ogen weer uit, een echte oude Kroatische stad met stadswal en zijn glimmende marmeren wandelpaden. Terwijl wij door het centrum lopen begint het weer te donderen in de lucht, een heftige onweersbui wordt een feit. Wij zitten op dit moment lekker droog op een terrasje die inmiddels tjokvol is gelopen.

Het klokje tikt zo snel voorbij en het is alweer eind van de middag. We rijden verder zuidelijk en zo`n 16 km ten zuiden van Zadar, Sveti Petar na Moru hebben we een kleinschalige ACSI camping op het oog. AutoCamp Martin, Locatie: N 43°59’58 / E 15°22’06. Kosten overnachting 17 euro. Zeer vriendelijk worden we hier ontvangen door de eigenaresse. Dit blijkt een mooie camperplaats met zeer nette sanitaire voorzieningen. We staan met de neus strak aan zee. Het is een mooie avond hier, we zitten met een glas wijn op een bankje voor onze Benz met uitzicht op zee.
Wordt vervolgd…..

3 Responses to 2e Update (6 sept) Reisverslag Balkan 2015