browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

5e Update (13 sept) Reisverslag Balkan 2015

Posted by on 13 september 2015

Dag 15: Zaterdag 12 september 2015 (Ulcinj > Shkoder, 57 km)
Montenegro > Albanië:
Vandaag rijden we via de meest zuidelijke grensovergang van Montenegro (Muriqan/Sukobin) naar Albanië. Het is een mooie smalle weg door de heuvels van Montenegro. Op diverse plekken langs deze weg bieden de bewoners hun groenten, fruit, wijn en schnaps aan. Wij hebben ongeveer een uur voor de grensovergang staan te wachten. Vlak voor de douane nog vijgen en andere vruchten gekocht (weten niet wat dit is, zie foto`s)): van een local boertje! Nadat ik een ketting met vijgen van hem had gekocht bood hij mij een kilo van die “andere vruchten” aan waarop ik zei nee dat is veel te veel. Hij lachte vriendelijk en drukte een hand vol van die “andere vruchten” in het zakkie met vijgen. Het was goed zo. Dit zijn leuke momenten.
Er was een strenge controle bij de grens. Paspoorten en groene kaart werd een klein stukje voor de werkelijke overgang van ons ingenomen door een douanier. Verder geen problemen en een uur later reden we Albanië in. Tijdens de file voor de grens kwamen ons een aantal dikke auto`s inhalen over de linker strook, huftergedrag zeg maar. Het lijkt erop dat mensen in hele dikke auto`s zich boven de wet verheven voelen en dus ook op dit soort momenten gewoon voorrang pakken. Het wordt nog getolereerd ook. Redelijk snel na het passeren van de grens worden we al geconfronteerd met het chaotische verkeer. Veel oude auto`s op de weg en ruiken we weer die vieze uitlaatgassen die wij in NL al niet meer gewend zijn. Daarnaast diverse paard en wagens tegen gekomen met volle vrachten op die karren. Dit zie je ook in Roemenië.
Onderweg komen we het Rozufa kasteel tegen op een hoger gelegen rotspunt. https://en.wikipedia.org/wiki/Rozafa_Castle
Shkodër is een van de oudste en belangrijkste steden van Albanië waarmee het de 5e stad van het land is na Tirana, Durrës, Vlorë en Elbasan.

Onze camping Lake Shkodra Resort ligt iets ten noorden van Shkodra oftewel Shkodër. http://www.lakeshkodraresort.com/

Vanaf de doorgaande weg vanaf Shkodër slaan we linksaf. We schrikken enigszins. We zien vanaf de doorgaande weg een grove grindweg en onze navigatie geeft nog een kleine km aan. Oja dit was ook alweer Albanië. Rustig aanrijden dus. Dit soort grindwegen zullen we de aankomende dagen vaker tegenkomen en dan zullen het ook nog eens doorgaande wegen zijn. Maar goed dat hoort bij Albanië.

Vanaf Shkodër tot Igoumenitsa is het nog zo’n 400 km rijden. Lijkt niet veel maar zoals ik al zei we zullen nog een aantal trajecten van grindwegen tegenkomen en dat gaat niet opschieten. Bij aankomst camping Lake Shkodra Resort gaat automatisch een groot groen hekwerk voor ons open. Bij het binnenrijden van de camping voldoet ie aan alle westerse normen. Het ziet er strak uit hier. Perfekt sanitair, restaurantje, ligbedden en parasols aan het water. Free Wifi noem het maar op. Het resort wordt gerund door een Engels/Albanees echtpaar. Plekken waar je onder een rieten afdak kan staan maar ook plekken waar een rieten afdak naast je staanplaats staat. Wij kiezen voor de laatste omdat je dan je schotel nog kunt gebruiken. Dit soort plekken kwamen we ook op Sicilië tegen, perfect met deze weersomstandigheden. De camping stroomt eind van de middag trouwens behoorlijk vol. Veel VW bussen & 4 x4 wheel drive auto`s met uitklaptent bovenop het dak, veelachting Duitsers rijden het terrein op. ’s Avonds na het eten rijden we met de scooter naar het centrum van Shkodër. Het is net of je hier op de korenmarkt van Arnhem loopt. Druk en ziet er geweldig uit. De Albanese vrouwen zijn op hun mooist gekleed op deze zaterdagavond. Er hangt hier een hele gemoedelijk sfeer. Wij drinken een bak cappuccino op een terras. Twee euro incl. twee glazen koud water. Je ziet hier ook iedereen met een mobiel lopen dus Wifi is hier dus overal voorhanden. Je moet wel even om de code vragen maar dat is geen probleem. West Europese massa toerisme zie je hier niet.

Dag 16: Zondag 13 september 2015 (Shkodër)
Shkodër en Mesi brug:
Vanmorgen zijn we op pad gegaan met de scooter. We zijn via het binnenland (veel grindwegen) naar de beroemde oude Mesi brug gereden. Geweldig. Een brug uit de 17e eeuw. http://www.travbuddy.com/Mesi-Bridge-v681043

MESI BRUG IN SHKODER / ALBANIË

MESI BRUG IN SHKODER / ALBANIË

Onderweg reden we in het binnenland langs een behoorlijke grote ouderwetse veemarkt. Oeps….vlak voor de in-uitgang van deze veemarkt kwam er plotseling een oude Mercedes (zo’n AH hamster auto) met een oude aanhanger incl. een koe met aan de rechterkant een zo goed als platte band met een beste gang de in-uitgang uitzetten!!! Whauww, ik denk die sodemietert vlak voor onze neus op zijn zijkant, scheelde niet veel. Ik had deze markt graag even willen bekijken maar daar voelde Ineke niks voor, kortom dat werd dus doorrijden.

Plusminus 8 km oostelijk van Shkodër ligt de oude Mesi brug. Nadat we de oude Mesi brug hadden bekeken zijn we teruggereden naar het centrum van Shkodër. Het was daar megadruk, tja eigenlijk wel logisch want het was zondag dus iedereen op stap. We hebben onze scooter in het centrum geparkeerd en zijn aan de wandel gegaan. Voor ons gevoel waren we hier bijna de enige West Europeanen. Alle winkels open, ook was er een grote locale markt waar van alles werd verkocht. Ook veel zoetwatervis te koop zoals grote karpers. Daarnaast veel verkopers die shag in bulk aanboden om zelf sigaretten te maken (zie foto). In deze omgeving zie je net zoals in Bosnië veel akkers met tabaksplanten staan. Dit was weer een super mooie dag waar we een mooi tijdje onder de Albanese bevolking hebben gelopen en de genoten hebben van de Albanese sfeer.

Aankomende dagen blijft het hoog zomer hier, rond de 30 graden.
Morgenvroeg trekken we na 2 nachten hier te hebben gestaan zuidelijk richting Berat, een oud stadje die opgenomen is op de werelderfgoedlijst van Unesco!
https://nl.wikipedia.org/wiki/Berat_(stad)
Vanuit Berat rijden we richting Vlorë aan de kust.

FOTOALBUM: Via bovenstaande menuknop “Foto`s Balkan 2015” kun je bijbehorende foto`s openen via link > Fotoalbum deel 3!
Wordt vervolgd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *