browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

4e Update (11 sept) Reisverslag Balkan 2015

Posted by on 11 september 2015

Dag 12: Woensdag 9 september 2015 (Kvravica > Mlini, 242 km)
Mostar & Dubrovnik:
Vandaag zijn wij via Mostar gelegen in Bosnië richting Dubrovnik gereden.
In 2007 zijn wij hier voor het eerst geweest en was de oorlogsschade vanuit in Mostar nog duidelijk zichtbaar. Veel kapotte huizen en granaat inslagen op o.a. wegdek en huizen!
In 2007 liepen hier aan het water onder de brug ook nog blauwhelmen om een oogje in het zijl te houden.

Deze beroemde oude brug is in 1993 kapot geschoten door de Bosnische Kroaten.

MOSTAR - BOSNIË

MOSTAR – BOSNIË

In 2004 is de brug weer herbouwd en is vervolgens in 2005 op de werelderfgoedlijst van Unesco geplaatst. Op dit moment zie je niets meer van de gevolgen vanuit de oorlog en hangt er een zeer ontspannen sfeer. Het is hier druk met toeristen. Je hoort hier weinig NL’ers om je heen. Zijn meestal verbaal duidelijk aanwezig. Oja, aan de ene kant van de brug kom je de “christelijke “ kraampjes tegen terwijl aan de andere kant van de brug de “moslim” winkeltjes kun handelswaar verkopen.

Nadat we Mostar hebben bezocht rijden we ongeveer 130 km oostwaarts door het binnenland van Bosnië via Trebinje (een wijndorp) richting onze AutoCamp Kate in Mlini. Mlini ligt ongeveer 10 km ten zuiden van Dubrovnik aan de kust.
De route ging over slecht wegdek en door ruig-bergachtig terrein. Hier en daar een klein dorpje verder is hier niets. Onderweg kwamen we primitieve tuinkassen tegen waar tabaksbladeren hingen te drogen, heel bijzonder om te zien.

We zagen hier in tegenstelling tot Kroatië veel zwerfvuil langs de weg, ook geen afvalbakken op parkeerplaatsen etc. Economisch gezien is het hier minder goed voor elkaar dan in Kroatië is onze indruk van dit gebied.

AutoCamp Kate is een kleinschalige camping. Kosten voor deze overnachting 14 euro excl elektra maar wel incl 2 vouchers Wifi.
Verder waren hier alle faciliteiten wat betreft douches, water en overige sanitaire voorzieningen voor campers aanwezig.

Na aankomst op AutoCamp Kate lieten we onze Piaggio van het scooter rek rollen. Op naar de “ Parel” van Kroatië, Dubrovnik!

DUBROVNIK - KROATIË

DUBROVNIK – KROATIË

Dit is de derde keer dat wij deze stad bezocht hebben maar we kunnen er geen genoeg van krijgen. We hebben daar gegeten en de avond doorgebracht. Wat een magnifieke stad zeg, die doet zijn bijnaam “De Parel” eer aan. Tip: We spraken hier NL èrs, waren hier met Easyjet, retourtje voor 2 personen 250 euro……! De dag is weer voorbij gevlogen. We hadden het voornemen om in Dubrovnik met de lift naar boven te gaan, maar is er niet van gekomen. Blijft dus nog op ons wensenlijstje staan.

Dag 13: Donderdag 10 september 2015 (Mlini > Kotor 82 km)
Kotor:
Afgelopen nacht heeft het geregend in Mlini en het was vandaag een bewolkte dag. Temperatuur was zo’n 22 graden, gewoon korte broeken weer!
Bij de grensovergang Kroatië/Montenegro behoorlijke paspoort controle. Montenegro is geen EU land maar hanteert gewoon de euro als betaalmiddel. Lekker gemakkelijk, geen gewissel etc. (In Kroatië hebben ze de Kuna en Albanië de lek).

Vlak voor Kotor rijden we langs de kust en reden wij een cruiseschip voorbij, blijft mooi om te zien. We zijn een aantal keren gestopt om het schip goed te bekijken. Het schip voer naar Kotor waar we later nog meer Cruiseschepen zagen liggen.

Aankomst in Kotor:
We hebben een geweldige overnachtingsplek, een betaalde parking.

OVERNACHTING KOTOR - MONTENEGRO

OVERNACHTING KOTOR – MONTENEGRO

We staan strak aan het water met vrij uitzicht. Daarnaast is het maar zo`n 500 mtr lopen naar het oude stadje Kotor. Hier liepen veel, heel veel toeristen. Niet zo gek want die cruiseschepen hebben heel wat passagiers aan boord. Deze passagiers werden met kleine bootjes van die cruiseschepen aan en afgevoerd. Na ons bezoek aan Kotor en weer terug bij de camper de stoeltjes voor de dag gehaald. We hebben hier tot eind van de middag heerlijk van het uitzicht op o.a. het grote cruiseschip “Vision of the Seas” genoten in het gezelschap van een glaasje wijn.
Cruiseschip Vision of the Seas!

https://nl.wikipedia.org/wiki/Vision_of_the_Seas_(schip,_1998)

Oja, ineens kregen we plotseling bezoek van een brillenverkoper. Het bleek een verkoper in RayBan brillen. Tja wat moet je ermee, echte nep hahah. Maar de man was wel een komiek die het leuk kon vertellen. Hij bleef stug aanhouden en de prijs ging rap naar beneden van 60 naar 10 euro. Ik heb de man een tientje gegeven alleen al voor het feit dat ie zijn verhaal op een komische manier over de bühne gooide. Het brilletje zag er trouwens niet verkeerd uit maar goed ik was onlangs al voorzien van een echte Rayban.
Na de koop vroeg de enthousiaste verkoper of hij onze camper van binnen mocht bekijken, de verkoper bleek een fanatieke Mercedes man te zijn. Binnen rondkijkend liep hij helemaal te kwispelen. Tja, je weet natuurlijk helemaal niet wat voor een onderkomen/thuis hij heeft en is alles misschien al snel more luxe voor hem. Daarna verdween hij snel in het niets.

’s Avonds hebben we nog een rondje Kotor centrum gemaakt, de rust blijkt wedergekeerd.

KOTOR - MONTENEGRO

KOTOR – MONTENEGRO

Het is zeker niet overvol maar gezellig sfeervol. De Cruise passagiers zitten waarschijnlijk allen op de boot om aan boord van een diner te genieten.

Dag 14: Vrijdag 11 september 2015 (Kotor > Ulcinj 140 km)
Spectaculaire haarspeldenweg Kotor > Cetinje:
Vanmorgen zijn we om 7.00 uur al weggereden. Kosten voor deze Kotor Mix Parking overnachting strak aan zee 20 euro.
Locatie: N 42°25’37 / E 18°46’10

Vlak na vertrek op een plek iets hoger dan zeeniveau met uitzicht op Kotor hebben we ons ontbijtje gedaan. Terwijl wij ontbijten nadert er weer een nieuw cruiseschip, genaamd Oceana!
https://nl.wikipedia.org/wiki/Oceana_(schip,_2000)

Het uitzicht is hier subliem en vergelijkbaar met de fjord in het Noorse Geiranger.

UITZICHT OP MEER VAN KOTOR (MONTENEGRO)

UITZICHT OP MEER VAN KOTOR (MONTENEGRO)

Inmiddels staan we aan de voet van een spectaculaire bergweg van Kotor richting Cetinje. Je passeert hier maar liefst 25 haarspeldbochten. Tja de Benz moest er wel effe tegenaan, een beste klim van zo`n anderhalve uur, wel inclusief tig stops.

Mocht je een bezoek aan Kotor brengen dan mag je deze bergweg zeker niet missen. Ik heb misschien iets wat teveel foto`s in het 2e fotoalbum geplaatst maar dat komt misschien omdat ik nog steeds onder de indruk ben van deze mooie weg met dat gigantische uitzicht. Zeker geen weg om met een caravan te rijden. Je kunt elkaar op heel veel plekken niet tegelijk passeren en veel te krappe bochten, vandaar.
In het centrum van Cetinje hebben we in het centrum een heerlijke bak cappuccino gedronken. Kosten voor 2 bakkies cappuccino en 2 glazen water 2 euro.  Het leven is hier spotgoedkoop.
Het was een mooie rit door het binnenland van Montenegro. Op x moment stonden we opeens op een soort van balkon met in de diepte de Adriatische zee, met de schitterende badplaats Budva. Je ziet hier veel Servische, Bulgaarse en Russische toeristen.

We zijn vlak voor Bar gestopt om een broodje te eten. Daarna zijn we doorgereden naar Camping Safari Beach in Ulcinj, dit is behoorlijk gelegen in het zuiden van Montenegro. http://www.safaribeach.me/de

Temperatuur is op dit moment 26 graden, zwemweer. We staan hier strak aan zee dus goed vol te houden.
Morgen steken we de grens over naar Albanië.

Inmiddels hebben we een 2e Fotoalbum aangemaakt:
Klik op onderstaande link om deel 2 Online Fotoalbum Balkan 2015 te openen.
http://www.mijnalbum.nl/Album=ZVO8GGLH

2 Responses to 4e Update (11 sept) Reisverslag Balkan 2015