browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

3e Update (8 sept) Reisverslag Balkan 2015

Posted by on 8 september 2015

Dag 08: Zaterdag 5 september 2015 (Sveti Petar na Moru > Trogir, 121 km)
Primosten, Sibenik & Trogir:
We worden rond 7.00 wakker door het onweer, het begint te waaien en kort daarop regen! Het is gelukkig van korte duur.
Vandaag gaat onze reis verder richting het zuiden.

Vanaf nu rijden we hoofdzakelijk veelal de weg iets hoger gelegen strak langs de Adriatische kust. Het is een provinciale slingerweg. Tijdens deze dag genieten we langs de kuststrook van de mooie vergezichten en mooie stadjes die wij bezoeken zoals Sibenik en Primosten. De stranden worden steeds mooier en het water lijkt steeds meer glashelder te worden zeker rondom Primosten.
Iets voorbij Primosten op een mooi hoog uitzichtspunt langs zee staat langs de weg op een parking een Kroatische olijvenboer zijn handel te verkopen! Hij is in bezit van een VW Bully T1, een voormalige auto van de vrijwillige brandweer uit Duitsland. Op de deuren zijn de teksten van herkomst nog leesbaar. Terwijl ik deze oldtimer aanschouw en met de Kroaat aan de praat ben voegen zich nog twee dol enthousiaste Duitsers van mijn leeftijd aan. Zij gaan helemaal uit hun dak. Wat blijkt….. zij komen uit de plaats van herkomst van deze Bully en vertellen een korte anekdote over deze auto. Zij kennen deze auto. Deze auto blijkt indertijd onder de vingers van een bekende door te zijn verkocht en moest het toen doen met een “afgedankte” T2. Omdat wij alle drie zo enthousiast waren werd deze Kroaat hierin meegenomen. Hij gaf een rondleiding in zijn Bully. Matten eruit om te laten zien dat de bodem in nieuw staat was, achterklep open omdat dat ook voor de motor van toepassing was. Daarna werd de motor gestart en ja hoor deze draaide als nieuw, een naaimachine. Rillingen……… Er werden natuurlijk een aantal foto`s gemaakt van ons drieën. Tja zo kom je nog eens iets tegen.

Rond het middaguur komen we na een mooie rit aan in Trogir, een Unesco stadje. Trogir ligt ongeveer 20 km noordelijk van Split.
Dit is de derde keer dat wij Trogir bezoeken en blijven overnachten. Wel telkens op verschillende locaties. Trogir blijft na plaatsen zoals Dubrovnik en Split een highlight. We staan na aankomst in eerste instantie net iets buiten Trogir strak aan zee. Maar ’s avonds besluiten we nadat de zon plaats had gemaakt voor een fikse onweersbui, zeg maar wolkbreuk om naar de jachthaven te rijden, 3 km verderop. Hier konden we achter een slagboom op  een bewaakte parkeerplaats van de “Marina” jachthaven overnachten.
Marina Trogir, Locatie: N 43°30’46 / E 16°14’47.

Dag 09: Zondag 6 september 2015 (Trogir > Omis, 47 km)
Omis:

Zondagmorgen rijden we rond half negen van het jachthaven terrein in Trogir af. Kosten voor deze overnachting een goede 10 euro.
We rijden terug naar de plek van gistermiddag, 3 km verderop. We hadden daar Free Wifi in de lucht, dus even de weblog bijwerken.

Nadat we de koffie genuttigd hebben rijden we via Split door naar Omis. Bij Omis begint de Makarska kuststrook en die is mooi, heel mooi. Wat ons nu weer opviel is dat de meeste campings in deze regio behoorlijk vol staan. Gisteren werden we bij het inrijden in Trogir door een tegemoet komende Nederlandse Camperaar gewaarschuwd dat doorrijden door Trogir richting een camping geen zin had, Complett! Maar goed daar hadden wij in dit geval geen last van omdat wij in eerste instantie vrij geparkeerd aan zee stonden en ’s avonds naar de jachthaven zijn gereden en die overnachtingsplek moet je maar net weten.

Vandaag is het maar 47 km toeren dus we komen vroeg aan op Camping Galeb in Omis. We zijn op tijd gearriveerd dus er zijn nog redelijk wat vrije plekken. Het loopt hier trouwens in de loop van de dag wel behoorlijk vol, de betere plekken zijn eind van de middag bezet. Geen zwembad hier maar wel een schitterend strand. Aan de overkant van de zee ligt het eiland Brac, staat wereldwijd bekend om zijn witte marmer wat daar gedolven wordt.

Je ziet hier trouwens naast veel Duitsers, Oostenrijkers en Zwitsers veel Oostblokkers zoals Slowaken, Tsjechen en Polen. Je ziet dat landen zoals Polen zich snel ontwikkelen en dat zie je terugkomen in het toerisme. Rijden niet met de kleinste auto`s of campers rond. Ook in de jachthaven van Trogir veel dikke auto`s met kentekenplaten uit deze Oostblok landen.

Dag 10: Maandag 7 september 2015 (Rustdag Omis).
Omis & Split:

Vanmorgen zijn we op de Piaggio gestapt!
Vandaag wordt het een graag of 27 dus op naar Split wat zo’n 20 km noordelijk van ons ligt. Het is lekker toeren langs de kust.

Er lopen veel toeristen in Split, de sfeer is daarmee goed. We pakken na aankomst eerst in het hart van Split een terrasje om daar van een lekkere bak cappuccino te genieten.
Als je vanaf de boulevard het centrum in loopt dan loop je een soort van ondergrondse tunnels met schitterende gewelven. In deze tunnels staan allerlei kraampjes met prullaria, persoon vind ik dit afbreuk doen aan die schitterende tunnels. Nadat we door allerlei smalle straatjes van het oude centrum van Split hebben lopen we via de schitterende boulevard terug naar onze Piaggio. We rijden nog even naar een groot bouwcentrum “Bauhaus” een soort van Praxis maar dan een aantal keren groter en met veel meer professioneel materiaal. Hier is op bouw & gereedschap gebied echt van alles te koop. Ik kan hier met volle teugen van genieten om te zien wat er allemaal te koop is op dit gebied. Kunnen ze in NL nog wat van leren.

We rijden terug naar onze camping in Omis want onze magen beginnen te knorren. Na de lunch hebben we onze stoeltjes opgepakt en zijn naar het strand gelopen. Stoel op de relax stand.

Eind van de middag zijn we wederom op de Piaggio gestapt en zijn het bergachtige achterland van Omis ingereden. Doel: Rode wijn kopen bij een wijn boerinnetje die wij in 2011 ook bezocht hebben. We hadden het snel gevonden en we kunnen weer een aantal glazen vullen.
Langs deze route die wij gereden hebben loopt in het dal een snelstromende rivier waar veel geraft wordt.
Nadat we de wijn in onze scooterkoffer opgeborgen hebben rijden we door richting de kust. We komen halverwege Omis en Makarska uit. Dit is eigenlijk een van de mooiste punten van deze Makarska kuststrook. We hebben hier stilgestaan en een tijdje genoten van het uitzicht. Bijzondere plek, highlight!
Op dat moment staat het klokje alweer op zo’n 18.00 uur, tijd om te eten. We draaien iets verderop van de doorgaande weg en duiken redelijk stijl naar beneden af naar de kust, plaatsje Pisak. Het is een doodlopend weggetje. Pisak is een klein dorpje met alles erop en eraan, winkeltjes, een paar eettentjes en een mooi klein strandje. Wij pakken een eettentje strak aan het water. Er staan 2 koks bij ons terras bij een grote grille vlees & vis aan het grillen. Zo dat ruikt lekker. We hebben hier heerlijk gegeten terwijl het zonnetje achter de bergen verdween. En zo vliegen de dagen voorbij.

Dag 11: Dinsdag 8 september 2015 (Omis > Krvavica, 35 km).
Makarska kuststrook:

Vanmorgen voordat wij zijn vertrokken eerst even onderhoud aan de watertanks. We hebben 2 waterstanks aan boord, 1 voor schoonwater (100 ltr) en 1 tank voor grijswater (75(vuil).
Camping Galeb is voorzien van een mooie Saniplaats. Dus even schoon water bijgetankt en de vuilwatertank leeg laten lopen.

Vanaf nu rijden we langs de Makarska kuststrook (Biakovo gebergte).
https://nl.wikipedia.org/wiki/Biokovo
Dit is een bijzonder mooie kuststrook om te rijden.

Vandaag maar een klein stukje rijden, 35 km). Wij rijden naar AutoCamp Krvavica, een kleinschalige camping onder de pijnbomen. Het is hier heerlijk, de krekels maken hier volop geluid. Het strand is op 2 min. lopen.
http://autocamp-krvavica.com/de/photo-gallery

Tijdens de route naar deze camping zijn we halverwege van de doorgaande route afgedraaid en reden we naar beneden richting Brela en uiteindelijk door het plaatsje heen gereden. Deze afslag was verboden voor voertuigen boven 2,7 ton maar kon de verleiding niet weerstaan omdat Brela een bijzonder mooi stadje zou zijn met een Blue Lagoon strand en zijn we toch maar even deze weg toch ingeslagen. Inderdaad het was een smalle weg. Vlak voor de kust ligt hier op dit moment een kapitale jacht, heeft een vorm van een duikboot. Eerder deze week zagen we bij Trogir deze bijzondere jacht ook al voor anker liggen op zee. Bij nader onderzoek blijkt dit deze geweldige mooie jacht van een jonge Rus te zijn.
Zie de volgende links:
http://www.opreis.nl/jacht-van-de-week/
http://www.isoper.com/nieuws/algemeen/claim-rijke-rus-tegen-akzonobel/

Nadat we zeer vriendelijk zijn ontvangen door de Camping eigenaar en de Benz hebben geparkeerd op AutoCamp Krvavica stappen we op de Piaggio en rijden we zo`n 10 km terug langs de kust naar het mooie plaatsje Brela waar we met de Benz al doorheen zijn gereden. Vanmiddag hebben we hier heerlijk van het mooie water genoten. Strandcijfer gewoon een dikke 10. Ook hier is het toerisme buitenom Zwitsers, Oostenrijker en Duitsers veelachtig op Oostblokkers gericht. Weinig Nederlanders hier. Met een scooter kun je hier je eigen gemakkelijk verplaatsen zeker als het gaat om plaatsjes zoals Brela waar het overal smalletjes is.

Na het strandbezoek aan Brela zijn we via onze Camping nog even doorgereden naar Makarska. Van hieruit kun je bijvoorbeeld ook met de Ferryboot naar Hvar of Brac. Via deze link krijg je wat meer indrukken van Makarska. Een echte aanrader, centraal gelegen tussen Split & Dubrovnik de parel van Kroatië. http://www.makarska-riviera.nl/

De bijbehorende foto`s zijn toegevoegd aan het Online Fotoalbum Balkan 2015!
Klik op onderstaande link om het Online fotoalbum te openen!

http://www.mijnalbum.nl/Album=DFYJ8RBS

5 Responses to 3e Update (8 sept) Reisverslag Balkan 2015

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *